• 11aug
  Categorie: Open scheermes, Scheren Reacties uitgeschakeld voor Scheren met een open scheermes

  Wat is een open scheermes?

  Tegenwoordig wordt scheren gezien als een noodzakelijk kwaad. We denken er bijna niet meer bij na. We maken er de tijd niet meer voor. We gebruiken het liefst producten die het scheren zo makkelijk en snel mogelijk laten verlopen.

  Vroeger, tot aan ongeveer 1950, lieten alle mannen zich door hun kapper scheren. Deze gebruikte altijd een open scheermes. Hierbij kan de snede in het handvat geklapt worden. Er waren in die tijd dan ook nog geen moderne scheermesjes met meerdere mesjes. Scheren was een traditie, een genot! Een ritueel waar je echt de tijd voor nam. Luxe scheerproducten, zoals een scheerkwast van dassenhaar en een mooi open scheermes, werden gezien als statussymbolen.

  Een open scheermes, ook wel straight razor genoemd, vergt een vaste hand en heel wat precisie. Een open scheermes is zeer scherp! Maar met een open scheermes kun je jezelf wel die klassieke, traditionele scheerbeurt geven waar steeds meer mannen naar neigen. Traditioneel scheren komt weer helemaal terug! Een bekend scheermerk dat open scheermessen maakt is DOVO.

  Hoe scheer je met een open scheermes?

  Met het juiste gebruik kun je met een open scheermes een ongekend scheerresultaat bereiken. Scheren met een open scheermes vergt wat oefening en kan vooral in het begin best lastig zijn. Er zijn daarom ook speciale “beginnersmessen” verkrijgbaar. Dit zijn meestal round point scheermessen. Hiermee is de kans om jezelf te snijden het kleinste. Als je wat meer ervaren bent met het open scheermes, kun je upgraden naar een square point of French point lemmet.

  Gebruik het scheermes uitsluitend voor het scheren van baardharen en scheer nooit zonder eerst scheerzeep of scheercrème te hebben aangebracht. Neem vooral de tijd voor het scheren met een open scheermes!

  Voor het scheren dep je eerst je gezicht met een vochtige, warme handdoek. Zo gaan je poriën open staan en komen je baardhaartjes als het ware naar buiten, wat het makkelijk maakt om ze af te scheren.

  Gebruik een scheerkwast om je gezicht met circulerende bewegingen in te zepen en laat het scheerproduct een aantal minuten inwerken. Scheer de eerste keer met de baardharen mee. Trek de huid strak terwijl je scheert. Vervolgens spoel je, je gezicht af met water, zeep je nog een keer in en ga je tegen de baardgroei in.

  Na het scheren droog je het open scheermes goed af, zonder hierbij de snede aan te raken. Zorg in elk geval dat het scheermes volledig gedroogd is, voordat je het weer opbergt. Opbergen doet je ook in het daarvoor bestemde doosje. Het scheermes open en bloot laten liggen is geen goed idee, zeker niet in de badkamer. Daar is het veel te vochtig.

  Veiligheidsmesjes en wegwerpmesjes gooi je gewoon weg als ze bot worden. Een open scheermes is praktisch onverslijtbaar, maar vergt wel regelmatig onderhoud. Je houdt het mes scherp door middel van een slijpsteen en een lederen strijkriem en strijkpasta.

  Er worden tegenwoordig ook steeds meer cursussen gegeven, waarin je leert hoe je, je met een open scheermes kunt scheren. Als je het erg lastig vindt, dan zijn deze cursussen zeker aan te raden!

  Voor- en nadelen van open scheren

  Voordelen

  • gladder scheerresultaat
  • hygiënischer
  • minder huidirritaties
  • open scheermes gaat langer mee
  • ritueel, ontspanning, moment voor jezelf

  Nadelen

  • neemt meer tijd in beslag
  • vergt een vaste hand
  • vergt oefening
 • 08aug
  Categorie: Nat Scheren, Scheerkwast, Scheerroutine Reacties uitgeschakeld voor De geschikte scheerkwast

  Vanaf het moment dat steeds meer mannen zich zelf gingen scheren, in plaats van hiervoor naar de kapper te gaan, werd de scheerkwast gezien als een soort statussymbool. Het bezitten van een luxe of bijzondere scheerkwast werd gezien als een belangrijke bijdrage aan iemands persoonlijkheid of sociale status. Vandaag de dag zijn er scheerproducten verkrijgbaar die niet allemaal een scheerkwast vereisen. Toch wordt de scheerkwast nog veel gebruikt.

  Wanneer je scheerzeep of scheercrème gebruikt, dien je deze aan te brengen met een scheerkwast. Een scheerkwast heeft een aantal voordelen. Zo produceert een scheerkwast meer schuim, dan wanneer je, je scheerproduct gewoon met de hand zou aanbrengen. De scheerkwast zorgt voor een optimale schuimstructuur. Je brengt het scheerproduct aan met circulerende bewegingen. Dit masseert de huid en zorgt voor een milde peeling. Door een scheerkwast te gebruiken, worden de gezichtshaartjes opgetild, wat het scheren vergemakkelijkt. De scheerkwasten van dassenhaar houden het beste water vast. Hoe meer water een scheerkwast vasthoudt, hoe rijker het schuim.

  De voordelen van het gebruik van een scheerkwast zijn dusdanig groot, dat in de meeste gevallen niet eens een scheermes met meerdere mesjes nodig is om het gladste scheerresultaat te bereiken. De scheerkwast wordt voornamelijk gebruikt in het traditionele scheerproces, waarbij vaak ook een open scheermes wordt gebruikt. Dit traditionele scheerproces wordt gezien als een echt ritueel.

  Soorten scheerkwasten

  Wie voor niets dan het beste op scheergebied gaat, kiest voor een scheerkwast van dassenhaar. Deze voelen het prettigst aan op de huid, produceren veel scheerschuim, houden het beste water vast en blijven het langste goed. Binnen de categorie “dassenhaar” zijn overigens ook weer verschillende kwaliteitscategorieën te vinden. De scheerkwasten waarbij het haar afkomstig is van de buik van de das (pure badger of best badger), zijn het goedkoopste. De term super badger wordt gebruikt voor de wat luxere scheerkwasten van dassenhaar. Deze scheerkwasten, van het haar van de rug van de das, zijn weer iets duurder. De beste kwaliteit is te vinden bij scheerkwasten waar de haren afkomstig zijn van de nek en de rug van de das, de zogeheten silvertip badger of zilverspits.

  Daarnaast zijn er ook scheerkwasten van varkenshaar verkrijgbaar. Deze zijn een stuk goedkoper dan de scheerkwasten van dassenhaar. Scheerkwasten van varkenshaar zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar en voelen stevig aan.

  Sommige mannen hebben bezwaar tegen scheerkwasten die met dierlijke haren zijn geproduceerd. Daarom kun je ook kiezen voor een scheerkwast van synthetisch haar. Deze scheerkwasten zijn bijna niet te onderscheiden van de scheerkwasten die gemaakt zijn van dassenhaar. Wanneer je snel last hebt van acne, wordt aangeraden om een synthetische scheerkwast te gebruiken. Deze zijn wat hygiënischer in gebruik dan scheerkwasten van dierlijke haren.

  De prijs van een scheerkwast is dus voornamelijk afhankelijk van het type haren, maar ook van het materiaal van het handvat. Het handvat kan bijvoorbeeld van chroom, hout, imitatie ivoor of zelfs goud zijn gemaakt.

  Als je kiest voor natscheren en je bent op zoek naar een scheerkwast koop dan altijd de beste scheerkwasten van de bekende scheerkwastproducenten, zoals Edwin Jagger, Muhle en Omega.

  Gebruik van een scheerkwast

  Het is voor de levensverwachting van je scheerkwast van groot belang dat je deze na elke scheerbeurt goed afspoelt met water. Schudt de scheerkwast goed zodat de meeste waterdruppels eruit zijn en hang deze dan bij voorkeur ondersteboven op. Wanneer je scheerkwast een handvat van hout of dierlijk hoorn heeft, deze na het scheren goed afdrogen met een schone handdoek.

 • 04aug
  Categorie: Nat Scheren, Scheerroutine Reacties uitgeschakeld voor Nat scheren in stappen

  Tegenwoordig scheren mannen steeds vaker nat. Dit zorgt niet alleen voor het beste en gladste scheerresultaat, maar betekent voor veel mannen ook een moment van ontspanning, gewoon een momentje voor henzelf.

  Nat scheren kun je het beste vlak na het douchen doen. Het warme water, de stoom en de zeep van je ochtenddouche zorgen ervoor dat je huid lekker zacht wordt en bereidt ook de haartjes vast voor op het scheerproces. Scheer jezelf bij voorkeur voor het ontbijt. Kauwen bevordert de bloedsomloop, dus het risico op een wondje is wat kleiner als je voor het eten scheert.

  Scheerroutine

  Voor de juiste scheerroutine zijn een aantal essentiële producten nodig.

   1. Reinigen

  Voordat je, je gaat scheren, is het belangrijk dat je goed je gezichtshuid reinigt. Dit kun je het beste doen met een daarvoor bedoelde reinigingsgel, glycerinezeep of facewash. Gewone zeep droogt de gezichtshuid uit en kan daarom beter vermeden worden.

   1. Pre shave

  Om je huid voor te bereiden op het scheren, kun je een pre shave olie of pre shave crème gebruiken.
  Beide worden meestal gebruikt in combinatie met een ander scheerproduct. Je brengt eerst het pre shave product aan, dat een beschermend laagje op de huid vormt. Let op dat je de pre shave niet afspoelt, laten dit gewoon zitten. Vervolgens breng je, zoals je dat gewend bent, scheerschuim, scheerzeep of scheergel aan.

   1. Scheerzeep / crème / schuim

  Tijd om je scheerproduct aan te brengen. Of je nu het beste scheerzeep, scheercrème, scheerschuim of scheergel kunt gebruiken, is eigenlijk grotendeels afhankelijk van je eigen voorkeur.

  Je kunt ook scheerolie gebruiken. Je hebt hier maar een paar druppeltjes van nodig, dus het is erg voordelig in gebruik. Bovendien is het geschikt voor de gevoelige huid en kun je beter zien wat je aan het doen bent.

   1. After shave balm

  Hoe vaak je het ook doet, scheren blijft een stressvolle handeling voor je huid. Vooral als je een gevoelige huid hebt, zult je snel last hebben van irritaties zoals een branderig gevoel, droge plekken of rode plekken. Met een after shave balm kun je je huid weer normaliseren, tot rust brengen en verzorgen. Een after shave balm bevat, in tegenstelling tot reguliere after shaves, geen alcohol en is daarom beter geschikt als je een gevoelige huid hebt.

  Het scheerproces

  Nadat je, je huid met scheerschuim, scheergel, scheerzeep of scheerolie hebt ingesmeerd, moet je het scheerproduct even laten intrekken. Hoe langer je het product laat intrekken, hoe zachter de haartjes worden en hoe makkelijk het scheren zal gaan. Vervolgens neem je, je scheermesje en begin je eerst met de baardharen mee te scheren. Start bij je slapen en bakkebaarden. Doe daarna je nek en wangen en werk vanaf daar naar je kin toe. Als laatste pak je het snorgedeelte mee. Ben je hiermee klaar, dan kun je, je gezichtshuid eventueel opnieuw inzepen, alvorens je tegen de baardharen in gaat scheren. Niet alle mannen scheren tegen de baardgroei in – sommigen vinden dat dit teveel irriteert of zorgt voor ingegroeide haartjes. Maar het zorgt wel voor het gladste scheerresultaat. Ben je helemaal klaar, dan spoel je, je gezicht goed af en dep je gezicht droog. Niet droogwrijven, dit kan voor irritaties zorgen!