• 09okt
  Categorie: Nat Scheren Reacties uitgeschakeld voor Gebruik van scheerzeep, scheercrème of kant en klare scheerschuim

  Er zijn tegenwoordig vele verschillende soorten scheerproducten verkrijgbaar. Welke je het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van je eigen voorkeur. Maar ook het type scheermes dat je gebruikt (klassiek, open of modern) en je huidtype (droog/gevoelig, vet of gecombineerd) zijn van belang bij de keuze van je scheerproduct.

  Scheerzeep

  Wanneer je scheert met een open of een klassiek scheermes of een gewoon modern Gillette of Wilkinson scheermes, dan maakt een goede scheerzeep het plaatje helemaal af. Maar ook wanneer je een gevoelige of droge huid hebt, kun je het beste kiezen voor scheerzeep. Scheerzeep is voor mannen die van scheren graag een ontspanningsmomentje maken.
  Scheerzeep zit in een rond potje (de echte klassiekers worden geleverd in een handgemaakt houten potje) en wordt op de huid aangebracht door middel van een scheerkwast. Deze scheerkwast is er ook weer in alle soorten en maten. Je kunt kiezen tussen een scheerkwast van synthetisch haar, varkenshaar of dassenhaar. Die laatste zijn het beste, maar kunnen qua prijs flink oplopen. De scheerkwast zorgt ervoor dat er een rijk schuim ontstaat, en dat de scheerzeep goed tussen je baardharen wordt verdeeld. Bovendien geeft het je huid een milde massage, waardoor de baardharen overeind gaan staan en gemakkelijker worden afgeschoren.

  Wanneer je op zoek gaat naar de beste scheerzeep, dan raden we de beste scheermerken aan. De scheerzepen van Proraso, Muhle en Acca Kappa zijn bijzonder geliefd.

  Scheercrème

  Scheercrème is wat eenvoudiger in gebruik dan scheerzeep, je kan het direct met de hand aanbregen of direct op een scheerkwast doen en vervolgens laten opschuimen op je huid.. Maar met scheercrème heb je toch nog een beetje van het klassieke scheren. Wanneer je een gevoelige of droge huid hebt, kies dan voor een scheercrème die geen parfum of alcohol bevat.
  Edwin Jagger, American Crew en Acca Kappa hebben uitstekende scheercrèmes in hun assortiment. Wanneer je last hebt van stevige baardgroei, dan kun je wellicht de scheercrème van Bluebeards Revenge eens uitproberen. Deze scheercrème bevat Decelerine, een product dat de baardgroei afremt. Bij regelmatig gebruik komen de haartjes zachter terug en hoef je, je minder vaak te scheren.

  Scheerschuim

  Scheerschuim is geschikt voor moderne mannen die houden van gemak, en zich gewoon snel en efficiënt willen scheren. Scheerschuim is verkrijgbaar voor alle huidtypes. Ook hiervoor geldt dat je het beste producten kunt kiezen die speciaal ontwikkeld zijn voor jouw huidtype. Zo krijg je het beste resultaat. Ook is er speciale scheerschuim verkrijgbaar voor mannen met een zware baardgroei.
  Om ook in de behoeftes van de moderne man te voorzien, leveren zelfs de traditionele scheermerken zoals Proraso, Acca Kappa diverse soorten scheerschuim. Zoek je iets goedkopers, dan zijn de bussen van Gillette en Wilkinson ook prima.
  Wanneer je tijdens het scheren graag wilt zien wat je aan het doen bent, kun je kiezen voor een transparante scheergel. Voor het zogenaamde precisiescheren gebruk je dus een scheergel. Anthony Logistics en Taylor of Old Bond Street verkopen divere scheergels..

 • 07okt
  Categorie: Nat Scheren Reacties uitgeschakeld voor Onderhoud van een open scheermes

  Wat is een open scheermes?
  Voor de ultieme klassieke scheerbeurt gebruik je een open scheermes. Vroeger lieten alle mannen zich met dit instrument bij de kapper scheren. Sinds de introductie van wegwerpmesjes, gingen mannen zich zelf scheren. Maar scheren met een open scheermes wint weer aan populariteit! Deze traditionele manier van scheren blijkt vooral voor mannen die snel last hebben van huidirritaties en ingegroeide haartjes, een uitstekende oplossing te zijn. Scheren met een open scheermes vereist een vaste hand, precisie en vooral geduld. Maar het zorgt uiteindelijk wel voor het beste en gladste scheerresultaat.

  Verschillende merken
  Open scheermessen zijn er in alle soorten en maten. Wanneer je een beginner bent, kun je het beste een beginnersmes aanschaffen. Kies voor een mes met een afgeronde punt, dat is wat veiliger dan messen met een niet-afgeronde of vierkante punt. Messen van carbonstaal zijn gemakkelijker in onderhoud, maar deze roesten wel wat sneller dan messen van roestvast staal. Wat formaat betreft kun je ook nog alle kanten op, maar 5/8” is het meest gangbare formaat.

  Merken zoals Böker, DOVO en Thiers-Issard hebben een ruim assortiment aan open scheermessen. Wanneer je door de bomen het bos even niet meer ziet, dan is een compleet beginnerspakket aan te raden. Zo heb je in een keer alles wat je nodig hebt.

  Onderhouden van een open scheermes
  Het scheren met een klassiek, open scheermes kan, wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt, een ware verademing zijn. Houdt er echter wel rekening mee dat je open scheermes een leven lang mee moet gaan, en daarom de nodige onderhoud vergt.

  Ten eerste: zorg dat je na elke scheerbeurt het scheermes goed schoonspoelt en het goed droogt met bijvoorbeeld een tissue (kijk uit voor je vingers!). Je kunt je mes ook droogföhnen. Bewaar je scheermes altijd op een droge plaats. De badkamer is dus geen optie.

  Voor elke scheerbeurt moet je, je mes ‘richten.’ Dit doe je met behulp van een daarvoor bedoelde strijkriem. Deze heeft twee kanten, namelijk een canvas zijde en een lederen zijde. Voor het richten gebruik je de canvas zijde. Zorg dat de strijkriem strak gespannen is en houdt het scheermes vast bij het scharniergedeelte. Leg het mes tegen de riem, terwijl je een lichte druk uitoefent. Beweeg het mes vervolgens met een aantal snelle bewegingen over de riem heen.

  Verder moet je, je scheermes regelmatig polijsten. Je strijkriem moet strak aangespannen zijn. Houdt je scheermes vast bij het scharniergedeelte en druk deze licht tegen de lederen zijde van de riem aan. Vervolgens beweeg je het scheermes met ongeveer 20 snelle bewegingen heen en weer over de riem. De riem zelf moet overigens ook onderhouden worden, dit doe je met strijkpasta.

  Wanneer je scheermes echt bot begint te worden, moet je deze slijpen. Hiervoor gebruik je een slijpsteen. Maak de slijpsteen nat en leg deze op tafel. Houdt het scheermes vast bij het scharniergedeelte en zorg dat het scheerblad plat tegen het strijkvlak aanligt. Druk het scheermes lichtjes tegen de slijpsteen aan en ga met kalme, ronddraaiende bewegingen over de steen heen. Na het slijpen gebruik je de canvaszijde van de strijkriem om het scheermes schoon te maken. Eventueel kun je daarna de lederen kant van de strijkriem gebruiken om het scheermes nog even te polijsten.

  Wanneer je, je open scheermes een tijdje niet hebt gebruikt, kun je deze voor gebruik het beste even insmeren met wat olijfolie.

 • 03okt
  Categorie: Nat Scheren Reacties uitgeschakeld voor Scheren met een klassiek scheermes

  Wat is een klassiek scheermes?

  Wanneer we het hebben over een klassiek scheermes, dan bedoelen we het safety razor, ook wel een “krabbertje” genoemd. Het klassieke scheermes komt weer helemaal terug. En dat is ook niet zo gek. Het scheert prima, voorkomt dat de baardharen ingroeien, en is ook nog eens goedkoper dan de moderne scheermesjes. Het type mannen dat zich scheert met een klassiek scheermes, gaat voor een glad scheerresultaat. ‘Klassieke scheerders’ nemen de tijd voor het scheerproces en nemen geen genoegen met wegwerpmesjes. Klassieke scheermessen zijn verkrijgbaar met schroefsluiting of met vlindersluiting. De scheermessen met schroefsluiting bestaan uit drie delen: het handvat, het gedeelte waarin het scheermesje wordt bevestigd en het plaatje waarmee het mesje wordt afgedekt. Alles zit met een schroef aan elkaar vast. Door het kopstuk los te draaien, kun je het afdekplaatje loshalen en het mesje vervangen. Het klassieke scheermes met de vlindersluiting, ook wel het vlindermes genoemd, werkt met het zogeheten ‘Twist Open’ systeem net even anders. Door het handvat te draaien, opent de scheerkop, zoals een vlinder haar vleugels opent, en kan het mesje vervangen worden. Het vervangen van de mesjes gaat bij een vlindermes wat sneller dan bij een scheermes met schroefsluiting.

  Hoe scheer ik met een klassiek scheermes?
  Wanneer je gaat scheren met een klassiek scheermes, dan neem je de tijd voor het scheerritueel. Even snel die weekendbaard wegwerken voordat je naar je maandagochtendvergadering rent, is dus niet de bedoeling.

  Voorbereiden
  Je kunt je het beste ’s ochtends na het douchen scheren. Je huid is dan alvast lekker zacht en de poriën staan open. Je kunt ook je gezicht deppen met een warme, vochtige handdoek.
  Inzepen
  Zeep je gezicht in met scheerzeep. Deze breng je aan met een speciale scheerkwast. De scheerkwast zorgt ervoor dat de scheerzeep beter rond je baardharen verdeeld wordt. Bovendien krijgt je huid een heerlijke massage. Je kunt overigens ook scheerolie gebruiken.

  Scheren
  Vervolgens begin je met scheren. Scheer met rustige bewegingen met de haargroei mee en zet geen druk op het mes. Laat het scheermes het werk doen. Spoel regelmatig het scheermes af met warm water om zeepresten en haartjes te verwijderen. Voor een extra glad scheerresultaat, kun je, je huid nogmaals inzepen. Dit keer scheer je tegen de haargroei in. Het tegen de haargroei in scheren is niet voor iedereen geschikt: sommige mannen krijgen hierdoor snel last van ingegroeide haartjes. Maar het kan geen kwaad om te proberen of het bij jou wel goed werkt.

  Nabehandelen
  Wanneer je klaar bent, spoel je, je gezicht af met koud water. Dit laat de poriën van je huid weer samentrekken. Daarna breng je een after shave product aan. Er zijn vele soorten after shave gels, balsems, crèmes en lotions verkrijgbaar. Het is een kwestie van proberen om erachter te komen welk product het meest geschikt is voor jouw huid.

  Tot slot
  Het is handig om een speciale aluinstift of after shave repair bij de hand te houden, voor het geval je, je per ongeluk snijdt. Een scheerstick bevat aluin die ervoor zorgen dat de huid zich snel samentrekt, waardoor het bloeden sneller stopt.

  Bekende merken
  In een klassiek scheermes stop je de zogeheten Double Edge scheermesjes van Derby of Merkur. Ook Parker en Edwin Jagger zijn bekende namen als het op klassiek scheren aankomt. Er zijn vele modellen in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, variërend tussen de 15 en 40 euro. Een krabber is dusdanig ontworpen dat het je hele leven mee kan. Zie het dus maar als een investering! Met klassiek scheren ben je in elk geval goedkoper uit, dan wanneer je moderne scheermesjes gebruikt.