• 07okt
  Categorie: Nat Scheren Reageren uitgeschakeld

  Wat is een open scheermes?
  Voor de ultieme klassieke scheerbeurt gebruik je een open scheermes. Vroeger lieten alle mannen zich met dit instrument bij de kapper scheren. Sinds de introductie van wegwerpmesjes, gingen mannen zich zelf scheren. Maar scheren met een open scheermes wint weer aan populariteit! Deze traditionele manier van scheren blijkt vooral voor mannen die snel last hebben van huidirritaties en ingegroeide haartjes, een uitstekende oplossing te zijn. Scheren met een open scheermes vereist een vaste hand, precisie en vooral geduld. Maar het zorgt uiteindelijk wel voor het beste en gladste scheerresultaat.

  Verschillende merken
  Open scheermessen zijn er in alle soorten en maten. Wanneer je een beginner bent, kun je het beste een beginnersmes aanschaffen. Kies voor een mes met een afgeronde punt, dat is wat veiliger dan messen met een niet-afgeronde of vierkante punt. Messen van carbonstaal zijn gemakkelijker in onderhoud, maar deze roesten wel wat sneller dan messen van roestvast staal. Wat formaat betreft kun je ook nog alle kanten op, maar 5/8” is het meest gangbare formaat.

  Merken zoals Muhle, Böker en DOVO en Razolution hebben een ruim assortiment aan open scheermessen. Wanneer je door de bomen het bos even niet meer ziet, dan is een compleet beginnerspakket aan te raden. Zo heb je in een keer alles wat je nodig hebt.

  Onderhouden van een open scheermes
  Het scheren met een klassiek, open scheermes kan, wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt, een ware verademing zijn. Houdt er echter wel rekening mee dat je open scheermes een leven lang mee moet gaan, en daarom de nodige onderhoud vergt.

  Ten eerste: zorg dat je na elke scheerbeurt het scheermes goed schoonspoelt en het goed droogt met bijvoorbeeld een tissue (kijk uit voor je vingers!). Je kunt je mes ook droogföhnen. Bewaar je scheermes altijd op een droge plaats. De badkamer is dus geen optie.

  Voor elke scheerbeurt moet je, je mes ‘richten.’ Dit doe je met behulp van een daarvoor bedoelde strijkriem. Deze heeft twee kanten, namelijk een canvas zijde en een lederen zijde. Voor het richten gebruik je de canvas zijde. Zorg dat de strijkriem strak gespannen is en houdt het scheermes vast bij het scharniergedeelte. Leg het mes tegen de riem, terwijl je een lichte druk uitoefent. Beweeg het mes vervolgens met een aantal snelle bewegingen over de riem heen.

  Verder moet je, je scheermes regelmatig polijsten. Je strijkriem moet strak aangespannen zijn. Houdt je scheermes vast bij het scharniergedeelte en druk deze licht tegen de lederen zijde van de riem aan. Vervolgens beweeg je het scheermes met ongeveer 20 snelle bewegingen heen en weer over de riem. De riem zelf moet overigens ook onderhouden worden, dit doe je met strijkpasta.

  Wanneer je scheermes echt bot begint te worden, moet je deze slijpen. Hiervoor gebruik je een slijpsteen. Maak de slijpsteen nat en leg deze op tafel. Houdt het scheermes vast bij het scharniergedeelte en zorg dat het scheerblad plat tegen het strijkvlak aanligt. Druk het scheermes lichtjes tegen de slijpsteen aan en ga met kalme, ronddraaiende bewegingen over de steen heen. Na het slijpen gebruik je de canvaszijde van de strijkriem om het scheermes schoon te maken. Eventueel kun je daarna de lederen kant van de strijkriem gebruiken om het scheermes nog even te polijsten.

  Wanneer je, je open scheermes een tijdje niet hebt gebruikt, kun je deze voor gebruik het beste even insmeren met wat olijfolie.

   

Reacties zijn gesloten.